Tunnetuin ja suurin linkosivusto:

The world's largest and best-known sling-site:

http://slinging.org/

 

Sling blogs:

http://slingmoore.blogspot.com/

 http://myslinging.blogspot.nl/ 

  http://itanohu.blogspot.fi/

 

German sling site:

http://fundamittere.jimdo.com/

 

Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sling_(weapon)

 

Suomen Wikipediassa:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Linko

Poiminto sivulta: "Varhaisimpien löydettyjen todisteiden mukaan linkoa on käytetty Catal Hüyükissa 5500-4500 eaa."

Excerpt page: "Found the earliest evidence of the sling has been used in 5500-4500 BC, in Catal Hüyük."

Kiinalainen linkossivusto:

-------------------------------------

Chinese sling site:

T.J.Potter site:

Russian military-historical magazine "PARA•BELLVM: http://www.vzmakh.ru/parabellum/
These Para bellum magazine sling the matter:

// Para bellum. — СПб.: 2000. — № 10. — С. 54.: http://www.vzmakh.ru/parabellum/n10_s6.shtml

 // Para bellum. — СПб.: 2000. — № 9.:  http://www.vzmakh.ru/parabellum/n9_s4.shtml

// Para bellum: Дайджест. — СПб.: 2001. — С. 75-96.:  http://xlegio.ru/ancient-armies/missile-weapons/sling-missiles-and-throwing-techniques-in-antiquity/

Lingosta suomalaisilla foorumeilla

Finnish discussion forums slings

Kahlasin läpi nettiä hakusanalla "linko", ja saalis jäi todella laihaksi. Ilmeisesti Suomessa ei linkoharrastusta juurikaan ole. Joitain topiceja löysin, ja heitän tässä pari kommenttia muutamaan kirjoitukseen.

 

Potku.netissä nimimerkki Sinappi kirjoittaa (2006)(lyhenneltynä):

"Tehtailin juuri pienen lingon Slinging.org-ohjeiden mukaan. Yllättävän nopeasti sitä oppii käyttämään. Jännä sinäänsä miten kantomatka ei kasva oleellisesti verrattuna ilman apuvälineitä heitettyyn kiveen, mutta teho kasvaa aivan valtavasti.Kalliota vasten sirpaleiksi heitetty maasälpämöykky saa väkisin hymyn kasvoille.- -

Ja tosiaan lingolla heitetty kivi kantoi keskimäärin vain noin 2-3 metriä kauemmmas kuin käsin lingottu, vaikka silminnähden lähtönopeus oli lingolla heitetyllä projektiililla niin suuri, että sen voisi olettaa lentävän huomattavasti pidemmälle."

 http://www.potku.net/forum/viewtopic.php?f=16&t=5199&sid=1406dca63ba0c29f59b05c7a51715b06

 

Oma kommenttini: Kun minä heitän kädellä noin 30m ja lingolla vähintään 250m, niin prosentuaalinen ero on huomattava. Jos eroa käsin heitettyyn kiveen on ollut vain muutama metri, niin eipä hätää. Se kertoo vain, ettei tekniikka ole vielä kohdallaan. Lisää harjoitusta ja kaaret pitenevät kohisten. (Tosin Sinapin viesti on kirjoitettu 2006, joten tätä nykyä hän voi jo olla vaikka millainen linkomestari)

Timpa

Samaisessa topicissa nimimerkki Firelake kirjoittaa:

"Itsellä on todella toimiva linko, tehty narusta ja kumisaappaan palasta. Olen heittänyt pituutta järvelle, parisataa metriä taitaa lentää vaikka arviointi on vaikeaa."

 

Ja Survivalisti foorumilla nimimerkki Rambo (vuonna 2009):

http://survivalismi.createforumhosting.com/linko-survivalistin-aseena-t292.html

"On helpompi kysyä että mistä linkoa EI voi tehdä kun että mistä sen voi tehdä! Yksiosaisen lingon voi tehdä vaikkapa lakanasta, T-paidasta, pyyhkeestä ja ym. värkeistä. Parhaat ja kestävimmät lingot saa tietysti nahasta tai sopivasta kumista."

 

Oma kommenttini: Parinsadan metrin kiskaisussa linkoon kohdistuva keskipakovoima on jo melkoinen. Vanha kumisaapas voi olla haurastunut, eikä välttämättä kestä suuria rasituksia. Se voi olla vaarallinen katsomassa olevalle kaverille. Myös vanhat T-paidat ja muut tekstiilit voivat kestää muutaman heiton, mutta aikaa päälle aletaan olla riskirajoilla. Suosittelen noin 1,5mm nahkaa, jota saa nahkatuotteita valmistavista liikkeistä.

Timpa

Perinnejousi.fi sivustolla nimimerkki Jysky kirjoittaa vuonna 2009:

http://perinnejousi.utbl.net/keskustelu/viewtopic.php?t=952

 

"Suosittelen asiasta kiinnostuneita hakeutumaan slinging.org foorumin jäseneksi. Sieltä voi saada ilmaiseksi yhdeltä australialaiselta kaverilta (Aussie) linkopusseja, jotka ovat aika hyviä ja kestävät käyttöä (jotain synteettistä ainetta, muistuttaa muovin ja kumin välimuotoa).
Käytän aussie pouchia tällä youtubeklipillä:
http://www.youtube.com/watch?v=segC0qp2hek
Aussien mukaan Suomeen on lähetetty eniten "aussie poucheja" suhteessa asukaslukuun, joten suomalaiset ovat foorumilla kovan linkokansan maineessa!"

 

Oma kommenttini: "Suomalaiset kovan linkokansan maineessa!" Tämä oli minulle yllätys.

Timpa

Ja vielä Survivalisti -foorumilla nimimerkki Rambo:

 

"Muita harrastajia saa vain kiven alta hakea. Kun olen kertonut ihmisille harrastuksestani (harvoille ja valituille) niin hekin katsovat kuin heikkopäistä."

 

Oma kommenttini: No nyt kuulostaa tutummalta.

Timpa

 

Ja Rambo jatkaa:

"Linkoamista pidetään jotenkin slummi/ghetto nuorten hommana, vaikka aseena se on varmaan n. 10000 vuotta vanha! Vielä paljon paljon vanhempi kuin jousi. Sitä en vain ymmärrä että miksi jousiammunnasta on tullut muodikas ja tyylikäs harrastus kun linkoaminen mielletään lähinnä ilkivallaksi ja ikkunoidenrikkomisvälineeksi."

 

Oma kommenttini: Veit kalat suustani. Keihäs, jousi ja linko lukeutuvat ihmiskunnan vanhimpiin aseisiin. Nykyään keihäsmiehet ovat kansakunnan sankareita, jousiammunta nähdään viileänä herrasmieslajina, mutta kivilinkoilua ajatellaan harrastavan vain räkänokkaisten nulikoiden, jotka särkevät katulamppuja, haistattelevat opettajille ja räkivät mummoja.

Noh - tähän on tyydyttävä, ja tästä syystä en mainostakaan kelleen harrastustani. 

Timpa